Wat moet je allemaal weten over lekkages die voorkomen bij vloerverwarmingen?

Lekkage in je vloerverwarmingssysteem kan een complex probleem zijn, vooral als je hoopt het op te lossen zonder de vloer te breken. In deze blog verkennen we technieken om lekkages te detecteren en te repareren, met een focus op methoden die geen ingrijpende verbouwingen vereisen. Daarnaast behandelen we de rol van verzekeringen bij dit soort schade. Ik repareer niet vriend dat doet de loodgieter. Er moet met vloerverwarming altijd gehakt en gebroken worden om de leiding te kunnen herstellen. 

 Lekkage vloerverwarming opsporen 

De eerste stap in het oplossen van een lekkage in je vloerverwarming is het opsporen van de bron. Dit kan uitdagend zijn omdat het lek zich onder de vloer bevindt. Technieken zoals thermografisch onderzoek, waarbij gebruik wordt gemaakt van infraroodcamera’s, kunnen helpen om temperatuurverschillen in de vloer te identificeren die wijzen op de aanwezigheid van een lek. Andere methoden kunnen akoestische tests omvatten, die geluidsgolven gebruiken om de locatie van het lek te bepalen of traceergas maar hier zijn regels voor. (pvc-vloeren en linoleum komt de traceergas niet omhoog.)

Repareren zonder te breken

Eenmaal gelokaliseerd, is de uitdaging om het lek te repareren om zin min mogelijke schade te maken en zo goed mogelijk bij de bron te komen. Hak en breekwerk zit vaak bij de verzekering inbegrepen maar reparatie niet. (zonder de vloer open te breken). Een van de mogelijkheden is het gebruik van ‘no-dig’ technologieën, zoals injectietechnieken waarbij een afdichtmiddel in het lekkende deel van het systeem wordt geïnjecteerd. Deze methoden vereisen precisie en kennis van het systeem, en het is vaak aan te raden om hiervoor een professional in te schakelen.

Verzekering en vloerverwarming lekkage

De dekking van schade door lekkage aan vloerverwarming kan variëren afhankelijk van je verzekering. In veel gevallen wordt schade als gevolg van lekkage gedekt, maar er zijn vaak uitzonderingen en vereisten voor het onderhoudsregime dat gevolgd moet zijn. Het is belangrijk om je verzekeringspolis na te gaan en eventueel direct contact op te nemen met je verzekeringsmaatschappij om te begrijpen wat wel en niet gedekt wordt.

Lekkage in vloerverwarming kan effectief worden gerepareerd alleen niet zonder destructieve methoden, het opzoeken van de lekkage wel. Met de juiste technieken en een professionele aanpak kun je schade beperken (en de integriteit) van je vloer (behouden.) Vergeet niet de voorwaarden van je verzekering te controleren om zeker te zijn van dekking in geval van lekkage.

Ontvang persoonlijk advies.